Nimet Geldi Ekine. Artun Ünsal

Nimet Geldi Ekine. Türkiye’nin Ekmeklerinin Öyküsü. Artun Ünsal. Yapı Kredi Yayınları, 5inci Baskı, 2016.

Artun Ünsal, beslenme kültürümüze ilişkin ansiklopedik nitelikle katkılarıyla tanınan akademisyen, yazar, “gurme” televizyon kişisi. Ünsal, kitabın başlarında antik dönemden günümüze, buğday başta olmak üzere ekmek yapımında kullanılan bitkilerin, ekmek pişirme yöntemlerinin, ekmeği mayalamanın tarihini sistematik ve kapsamlı olmak için fazla çaba göstermeksizin anlatıyor. Ekmeğin kültür boyutu üzerinde durup, Anadolu’daki değişik inançlarda ekmeğin yerini ele alıyor. “Nimet” sözcüğü, tahmin edileceği gibi, buradan geliyor. Kitabın sonraki bölümlerinde, Anadolu’da yapılmış, yapılmakta olan ekmek ve ekmeğe benzer besinlerin tarifleri var. Bu tariflerin çoğu birinci elden tanıkların veya üreticilerin ağzından veriliyor.

Metne katkısı olan çok sayıda usta işi fotoğraf ve metne paralel çerçeve yazılar bulunan kitap, benim gibi, ekmeğini kendi yapanların ilgisini çekiyor olmalı. Bunu beşinci baskıya ulaşmasından anlıyorum. Kitabı “harika” olmaktan alıkoyan, ne tam anlamıyla bir tarih kitabı ne de tarif kitabı olması… Daha çok, bunların ikisinin de üstünden geçen bir sohbet… Amacı, doyurmak değil, belki tattırmak… Bunun farkında olarak yaklaşmak kaydıyla, “sıcacık” bir kitap diyebilirim!

Advertisements

One thought on “Nimet Geldi Ekine. Artun Ünsal

  1. Pingback: Ölmez Ağacın Peşinde. Artun Ünsal. | Bulent Celasun's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s